Admiraal de Ruyterweg 1a, 3354 XA Papendrecht

Wat is een kinderboerderij?

Een kinderboerderij is een boerderij die openbaar toegankelijk is voor publiek. Op een kinderboerderij worden verschillende boerderijdieren in lage aantallen gehouden. De meest gehouden dieren zijn doorgaans ezels, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen, konijnen, cavia’s, kleine knaagdieren en ander pluimvee. Naast onze “standaard” boerderijdieren hebben wij bij Kinderboerderij de Papenhoeve ook Alpaca’s!

De kinderboerderij is erop ingericht om bezoekers kennis te laten maken met deze dieren. De maatschappelijke functie van kinderboerderijen is recreatie, educatie, sociaal en therapeutisch. Naast kinderboerderij wordt er ook weleens gekozen voor de term dierenweide. Het verschil tussen een kinderboerderij en een dierenweide is vaak subjectief: locaties bepalen zelf of ze zich dierenweide of kinderboerderij noemen. Wij maken onderscheid met de toegankelijkheid: locaties die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek of beperkte openingstijden hebben, zijn dierenweides.

Kinderboerderijen en dierenweides bevinden zich meestal in middelgrote steden en dorpen. Het doel van de kinderboerderij is om kinderen en volwassen in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de boerderijen zeer divers. De kinderboerderij wordt vaak beheerd door de gemeente, een stichting/ vereniging of een zorginstelling. Maar ook andere vormen zijn mogelijk. Op veel kinderboerderijen, op vrijwel alle locaties, wordt gewerkt met vrijwilligers en stagiairs. Ook dagbesteding (zorg) is gebruikelijk.